Wrapping Up best diet pill weight loss You do not need to spend too much on weight loss supplements when you can buy Dinitrophenol for sale on the cyber market. Instead of searching for stores that sell DNP products in your area, simply go online. Stores that carry several DNP products are offering DNP for sale. Because of its efficacy, numerous stores offer the supplement at a lower rate or at a discounted rate to allow affordability. You can start using DNP and start losing those unwanted fats in your body without the hard work offered by gyms. Have a good appetite while in the process of dieting with the help of DNP for sale online. best fat loss pill weight loss Zinc - Zinc is a key mineral that is unfortunately very hard to get from our food. It controls appetite and auto-correct hormonal imbalances and is extremely important in balancing blood sugar levels. Zinc also promotes proper thyroid function. how to really lose weight fast proves your fertility. what is the best way to lose weight Researching for Secret Calories. herbalife weight loss products Gadai Emas di Ar-Rahnu Bank Rakyat | Bebas-Hutang.com

Gadai Emas di Ar-Rahnu Bank Rakyat

FacebookShare

dah lama sy tak tulis post pasal emas…post berkenaan emas yg terakhir adalah pada July 2009, bertajuk “Gold Price Trend”…kekuatan emas ni dah lama juge tahu…cuma nak invest in Gold ni teragak-agak dari dulu…sbb ape teragak-agak? sbb dlm kepala asyik fikir perkataan “invest”…bile dh mind set asyik fikir invest, sumer aspek diambil kira…simpan gold ade untung ke? lepas 1 tahun kalau jual balik dpt profit bape? kos upah simpan kena bape? maklumla, ade OD, sumer perkara diambil kira

so lepas baca, dengar, borak, sy tune sket fokus sy utk gold…iaitu sebagai aset dan security…kalau ade profit in short term, anggap sebagai bonus…kalau takde, simpan sebagai aset + security

2 minggu lepas sy ade beli 3 gelang emas 999…disebabkan gelang ni emas 999, maka tak sesuai la utk pakai…lembut…tapi beli ni pun memang utk aset…bukan utk pakai

kenapa sy beli brg kemas dan bukak gold bar/coin/dinar?…sebenarnya memang minat bar/coin/dinar…tapi tu next step…lepas sembang ngan 2 otai emas, dua2 kata better start with barang kemas…kelebihannya boleh simpan, dan kalau nak pakai duit boleh cagar…berbeza ngan bar/coin/dinar…buat masa ni masih tak diterima di Bank Rakyat…di Agro Bank masih boleh digadai…tapi takut juga tup-tup, Agro Bank pun taknak…kalau brg kemas memang takde isu…lagipun otai emas kata start with brg kemas, so layan jelah…otai mesti dh byk pengalaman

pada 25/3/2010 yg lepas, sy bwk 3 gelang tu utk pg gadai di Bank Rakyat…mula nak gadai 3 gelang…dan nak buat 3 surat gadai…so bile nak tebus nanti bleh tebus satu2…tapi officer kata bleh buat satu surat aje…samaada dh memang rule diorang kat situ, atau sy yg tak pandai kautim, maka gadai 2 gelang aje…satu lagi simpan dulu

maka officer pun timbang la gelang2 tu…mula timbang gelang pertama, dpt 950 (23k), bukan 999 (24k)…hmm, dh agak dh…sbb ade otai pesan, timbang kat BR akan dpt rendah sket…penimbang diorang dh tak accurate gamaknya…baca di blog2 pun ade yg gadai PG bar dpt 950 je…padahal gold bar tu…so sy pun buat2 la pelik dan ckp yg gelang tu 999…agaknya pelik sbb brg kemas buat 999, dia pun tanya beli kat mana la…teropong tgk kat cangkuk ade tulis 999 ke tak la…officer ni kira baik, dia timbang sekali lagi…tapi sblum tu kena keringkan ngan hair dryer dulu sbb dh basah…nasib baik friendly…timbangan utk kali ke-2, dpt 999 (24k)….yehaaa

tapi gelang yg kedua, timbang 2x pun dpt 950 (23k) gak…katanya mungkin sbb dh dibentuk jadi brg kemas…downgrade sket jadi…(ataupun penimbang BR yg downgradekan gelang aku :D )…kira puas hati la…first experience…officer pun friendly…tetiba masuk officer sorang lagi…dgr je gelang 999, dia tanya, “beli kat mana?”…huhu, rasa cam wat salah plak

jadi total nilai marhum RM8.2k…pinjaman dpt RM5k = 60% dari nilai marhum…dlm web kata 70%, tapi ramai yg gadai dpt 65% jer…dan utk kali pertama, diorang kasi 60% aje…branch lain tak tahu la

upah simpan bulanan = RM62…6 bln = RM372…bersamaan lebih kurang 1.3% EIR bulanan…tinggi ni…ini bermakna nilai emas yg sy cagar tu susut nilai sebanyak lebih kurang RM1/gm/mth…so kalau 6 bln, susut sebanyak RM6/gm/mth…pendek kata, kalau masa sy beli haritu RM136/gm (60gm=RM8160), dan 6 bln kemudian, sy dpt jual pada RM142/gm (60gm=RM8520), profit = RM360 (bersamaan dgn kos upah simpan)…jadi kena jual lebih dari RM6/gm baru bleh profit…sbb tu dari awal lagi sy kena tune mind set beli gold sebagai aset…bukan invest

kekurangan gadai di Ar-Rahnu

  • kos upah simpan yg tinggi (EIR per mth ~1.3%)
  • emas boleh calar (disebabkan proses semasa menimbang)

kelebihan gadai di Ar-Rahnu

  • keselamatan emas terjamin
  • boleh mengetahui ketulenan emas
  • pembayaran upah yg fleksibel (takde fix date)

jadi timbul persoalan…kenapa perlu gadai kalau dh EIR kos upah tinggi?…pada sy, kalau just gadai utk letak balik duit dlm OD, memang tak berbaloi…so kena Rempit lah…nak rempit macammane tu terpulang…gadai dan beli lagi gold…atau beli GIA plak…atau invest tempat lain yg ade return

cth senang, anda ade 15k…tiba2 dtg kawan A nak tolak rumah kepada anda sebab dia nak pakai duit….dtg plak kawan B nak tolak gold bar sebab nak pakai duit jugak…dua2 offer murah…so mana satu nak grab?

kalau guna sistem gadai, beli gold bar, gadaikan…cash dpt buat downpayment rumah (apply teknik beli rumah free)…lepas 4-5 bln, dpt balik duit downpayment, tebus balik gold…dua2 dpt :D

p/s: otai2 gold, mintak komen kalau ade terlebih atau terkurang…maklumla, newbie

credit to otai2 gold yg murah hati share ilmu

19 Responses to Gadai Emas di Ar-Rahnu Bank Rakyat

  1. Hafizi says:

    Hmm Khairul..sebenaranya tak der masalah sebnarnya nak wat dua atau tiga surat gadaian..tu sebenarnya hak kita yang mungkin dinafikan oleh officer tu..mungkin die type yg ‘malas’ agaknya nak buat dua tiga surat..bukan susah pun..just print paper lain je..len kali wat dua tiga surat..bukan apa..kalau satu surat je..nilai pinjman tinggi..nak bayo balik macam mana? x tertebus sapa nak jawab? nak suruh officer tu bayo..?? dan satu lagi..kalu officer tu tnya kat mana dapat 999.9 tu mmg dieorng akan enquries sket..pasal jarang brg kemas ne dapat kat dieorng 999.9..semua standard 916..okay..
    Just myb two dinar concern!

      (Quote)

  2. Hafizi says:

    Oh ya lupa nak bagitahu..kalau nak men rempit emas kat Bank Rakyat ne..better cari used gold 916 or 999..kalau used gold ne kita untung..so far apa yg Hafiz rempit 916 nyer used gold..lum jumpa lagi used 999.9..pasala apa used gold? kerana harga yg kita beli murah sgt2..FYI..harga market used gold kalau pajak gadai cina amik hari ne ialah RM 100/g..tapi offer lah kat makcik2 yg kat kg tu dalam average 105rm/g to 110rm/g..atau suruh dia trade in dekat kita..so kat situ dua2 boleh amik profit..dari beli used gold dan dari jual brg baru..of coz lah kalau jual brg baru ikut harga market..tapi bagi lah discount sket..yerlah..nak win2 situation..

    hehhhe..

      (Quote)

  3. nuruliman says:

    tahniah kepada bro khairul kerana dah mencuba mengadai di BR…dapat juga pengalaman baru

    kalau pada pandangan saya…saya suka simpan aset 24k 999 sebab kalau saya gadai at least akan dapat 950 22.8k…kalau saya guna brg kemas 916…bila sy gadai…kadang2 saya hanya dpt 850 18k je…namun bagi saya tak kisah mana2 emas pun sebab ia adalah aset yang bernilai

    org kata tak kenal maka tak cinta…so bro kena try dulu…macam mana yang dikatakan teknik gadaian untuk mencari keuntungan…kaedah ini telah digunakan sekian lama oleh otai2 emas…kalau lah ia tidak untung…mereka tidak akan guna kaedah itu…ia still leh cover upah simpan

      (Quote)

  4. Panel says:

    TQ Bro Khairul, sebab terangkan pasal process gadai di BR nie.. Tapi saya nk tanya satu perkara yg off-topic sikit..

    At the end tu Bro Khairul ada sebut “teknik beli rumah free”.. nak tanya..macam mana process nyer yek?? tengah nak beli rumah skrg nie ..

      (Quote)

  5. LyeNa says:

    erm…teringinnyer belajar beli-jual emas nie…tapi hingga kini masih tak paham2 konsepnya. Nak menuntut, otai2 jauh nun disana…

      (Quote)

  6. NizamJB says:

    Saya setuju ngan Bro K yg emas nie sebenarnya lebih kepada aset dan bukan pelaburan.

    Klu nak make profit dari emas, kene jadi trader la pasal diorng nie beli harga murah dari A dan jual harga tinggi skit ngan B. Dalam keadaan apa sekalipun, trader tu da secure at least 5-7% profit by just doing so. Tu yg otai2 emas nie blh manipulate facility ar-rahnu. Tp once da jadi trader, u da dikira sebagai menjalankan urusan jual beli (peniaga).. dan bukan pelabur.

    Utk pembeli emas kecil2an (non-trader), pajakan ar-rahnu tak membantu sngt. Baik stick to OD aje..

      (Quote)

  7. alia says:

    Salam

    Saya salah seorang silent reader kat BH ni. Kita boleh buat surat setiap emas kita tu … tapi selalunya depa malas nak buat 2,3 kali.

    Banyak barang pada satu surat pun x de masalah. Bila je ada duit tebus je dulu salah satu dr barang yg kita gadaikan td. Maka kita akan bayar jumlah barang tu(satu ja) beserta upah simpan ketiga2 brg kita. Bank akan buat surat baru utk 2 brg yg tinggal tu.

    So disini x de masalah barang kita nak kena lelong, if x de duit nk keluarkan semua just keluarkan satu je dulu besert upah simpan. Settle.

    Harap membantu, saya sedih bila tengok barang2 kemas yg dilelong tu. Maybe diaorang tak tahu yg barang tu boleh dikeluarkan satu demi satu sampai habis kalau x mampu nk keluarkan sekaligus.

      (Quote)

  8. zamir says:

    good info.

    still takleh nak tune mentaliti emas ni sebagai aset. mmg pernah terpk pasal upah simpan arrahnu yang tinggi tu. which is, kalau compare dgn OD ASB, mmg la jauh bezanya. plus, timing beli emas pun kena betul. masih tercari2 formula macam mana nak max untung simpan emas ini, mengatasi ASB.

    hope khairul akan kongsi lagi progress emas ini di masa2 akan datang.

    saya still consider emas as part of investment. hehehe..

      (Quote)

  9. rocketeer99 says:

    bro K ,

    congratz sbb dah try main emas, neway x try x tau la permainannye kan?

    1) utk surat pajak gadai tu, xde mslh pon kalo die combine 3,3 tu. nnt tebus la satu-satu. byr upah simpan skali. time tu kalo rege naik, die akan tye, “emas yg lame nk ikut rate baru ke x?” kalo ikut rate bru ko akan dpt untung skit, tp rate upah simpan bertambah. kalo x ikut & stay pd rate lame xde dpt pape.

    2) setuju dgn bro hafizi. to maximize return. ko kne caril used gold. x susah pon. here’s the tip: setiap 20hb BR akan lelong emas2 yg x tertebus. kt situ ko leh bid mane2 emas yg berkenan. tp, risk die, kalo overbid, ko akan mnghadapi mslh nk jual balik (sbb org akan amik pd used gold price; rm100 ~rm115). hence, nk minimizekan risk tu, jgn jual, tp pajak blk kt BR.

    p/s: sy ade 1 used gold utk dijual, 35.2gm. 120/gm…berminat x?

      (Quote)

  10. rocketeer99 says:

    kalo bro minat or nk tgk leh email sy at rocketeer99(at)gmail.com

      (Quote)

  11. Chulan says:

    Mmg emas ni bole jd aset / security pd jangka panjng. Pilihan terbaik ialah Gold Coin Kijang Emas keluaran BNM. Gold purity pun 999.9 millesimal fineness. Kijang Emas bole dipajak secara arRahnu di AgroBank, Kojuta atau Koperasi UNIKEB.

      (Quote)

  12. ir2020 says:

    salam..saya ada plan nk jadi ejen Public Gold tapi bila tanya Ar Rahnu Yapeim dan Ukhuwah diaorg tak terima pulak gold dinar etc but barang kemas memang dialu-alukan..hmm..ada sesiapa yang boleh kongsikan pengalaman. TQ

      (Quote)

  13. sue khairol says:

    salam semua..

    ekceli saya ada buat teknik dibawah, tapi x pasti others boleh aplikasikan atau x..

    - gadai emas di ar-rahnu
    - duit hasil gadaian, beli gold leaf/bar dari bank
    - gadai lead/bar di ar-rahnu
    - duit hasil gadaian, beli gold leaf/bar dari bank

    ..dan seterusnya. tapi ensure punyai duit yg cukup jika nak tebus kesemuanya..

    p/s : aritu ada letak rantai tangan di ar-rahnu. habib claim 916, ar-rahnu test 2 x, hasil 750…apo nak dikato :(

      (Quote)

  14. Jaafar says:

    For muslim, 2.5% of zakat emas must put into account. Otherwise, no barakah at all.

      (Quote)

  15. Cik anuar says:

    Berhati hati ketika membeli emas lelongan kerana saya mempunyai pengalaman buruk, kerana kualiti emas semasa lelongan adalah tidak sama dengan kualiti emas yang sama semasa gadaian.

    Saya telah mengambil tindakan mahkamamah kepada sebuah bank terkenal yang menjalankan operasi ar-rahnu.

      (Quote)

  16. imran says:

    sya nak minta sape2 untukt bg pndgan mengenai mas.ada hmba allah memberi penerangan mengenai mas 999.ia lebih kepada pelaburan dimana kite membelinye dengan harga dan mas itu akan disimpan di bank dan kite tunggu mas naik kerana harga mas mengikut dunia,
    umpama kite membeli 100gram,katekan dalam bulan ini jg naik 10ringgit 1 gram kalikan dengan 100rgam,.die menerangkan bahwasanye kite boleh ambil hasil (10riggit) dlm setiap gram sahaj pun x ape tanpa modal mas 100gram kite x terjejas dan pihak bank akan mengeluarkan surat berbentuk surat pajak dan didalamnye jg akan bgthu harga mas 100gram kite yang dulu pun dengan harga terbaru…. so disi timbul persoalan bolehkah ambil hasil sahaja tanpa menjual mas kesemuanye dan pelaburan ini wujud ke dan adakah ada unsur penipuan,?
    pelaburan ini melibatkan bank,,surat akuan sumpah

      (Quote)

  17. Ijan says:

    mcm menarik je bisnes imran ni. ape nama company tu?

      (Quote)

  18. luvlexus says:

    salam kawan2.
    Sekadar berkongsi peluang.

    maaf ganggu, tumpang sekaki. ada peluang investment yg melibatkan
    spot metal (emas.perak etc..)
    join hari ni dapat esok selama 100 hari.

    jika minat boleh klik
    tq

      (Quote)

  19. nadia says:

    berapa lama tempoh masa yang Bank rakyat ambil untuk menjual barang kemas yang tak dapat di tebus?

      (Quote)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect with Facebook

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>