Every person should be drinking half of their body weight in ounces of water each day. So if you weigh 150 lbs, you should be drinking 75 ounces of water each day. If you drink coffee or any other caffeinated beverage during the day, the ounces of water needed increases. weight loss pill approved by fda Take into account, there are actually plenty of delicious low fat and low calorie healthy foods available these days so be sure to take pleasure in your meals. You don t need to suffer through foods that you really don t like if you take just a little time to find out what low cal healthy foods you really do enjoy. flat stomach diet Something that most individuals do not know is that many people have lost weight with programs created for those who are battling disease. One of these programs is for those with diabetes and has been responsible for a dramatic loss in weight with many people for extended periods of time. Not only that, this particular diet is one that can generally be sustained for a lifetime so you can experience permanent weight loss instead of a temporary drop. garcinia cambogia for men weight loss Why We Lose Muscle fastest way to lose weight Tumors association for weight loss surgery Bayar Zakat, Tolak Cukai – Sebelum 31 Disember! | Bebas-Hutang.com

Bayar Zakat, Tolak Cukai – Sebelum 31 Disember!

FacebookShare

“Tunaikan zakat sebelum 31 Disember”…itu perkataan yg terpampang pada iklan besar betul2 di hadapan traffic light di salah satu persimpangan utama di bangi…bile baca petang tadi, teringat nak remind warga BH.

Kalau masih ada yg belum tunaikan, masih ada masa sehingga 31 Disember…mungkin ramai dh tahu, pembayaran bagi zakat boleh ditolak kepada jumlah cukai (income tax) yg perlu dibayar sekiranya ada…jadi kalau rasa2 akan kena income tax tu, lebih baik la buat byr zakat…dpt 2 in 1…lepas dari cukai + tunaikan kewajipan

  • kalau nak tahu anggaran bape akan dikenakan cukai, boleh tgk post ni => Income Tax Calculator- Borang BE 2008 …walaupun ni yg 2008 nyer, tapi mungkin tak lari byk dpn 2009 nyer nanti
  • kalau nak tahu jumlah patut byr utk zakat, boleh tgk sini => Kalkulator Zakat …sumer kalkulator ade…pendapatan, simpanan, emas, etc

walaupun link diatas tu dari Lembaga Zakat Selangor, nak byr ke negeri lain pun boleh…pg maybank2u > bill payment > zakat/charity > boleh pilih utk byr online ke negeri masing2…mudah dh skang

jadi jgn tunggu ya!

3 Responses to Bayar Zakat, Tolak Cukai – Sebelum 31 Disember!

  1. 2bz4money says:

    Salam Khairul & tetamu sumer..
    Mungkin nampak risau utk byr zakat disebabkan ongkos juga diperlukan utk perbelanjaan persekolahaan anak2, disamping ada yg terhimpit dgn bayaran insuran/cukai kereta yg berlaku serentak.

    Disinilah gunanya kad kredit (CC) islamik spt Bank Islam, Brakyat dan Maybank..Pastikan transaksi bayaran berlaku dalam tahun 2009 manakala pilih CC paling lewat Due datenya. Dgn kaedah ini kita boleh melewatkan bayaran yg sebenar.

    p/s: 4 Jan 2010..tuai hasil ASB via ODASB..syukur.

      (Quote)

  2. cenkudu says:

    nak tanya kalau kita ada PCB (potongan cukai berjadual) betul ke kalau tiap2 bulan kita buat potongan zakat, PCB ni akan offset dengan amaun zakat yang dibayar? contoh kalau PCB biasa RM 150, kalau bayar zakat RM 130 si PCB tinggal RM 20 je

      (Quote)

  3. 2bz4money says:

    Cenkudu,
    Sdr bole memilih salah satu kaedah potongan gaji secara bulanan samada Zakat ataupun Cukai. Sila rujuk HR Dept Sdr. Tunggu Penyata Gaji Tahunan (EA Form) dari majikan untuk selaraskan dalam proses eFiling nanti. Pastinya, PCB dan Zakat akan ditolak dari Jumlah cukai yang perlu dibayar. Harap membantu.

      (Quote)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect with Facebook

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>